Výživa diabetika

 

Diabetes = cukrovka

Česká diabetologická společnost, www.diab.cz

Glykemický index je doba, za kterou se stráví složené sacharidy porovnaná s časem, za který se stráví jednoduchý cukr glukóza. Bývá vyjádřen v %.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem se tráví déle a udržuje tak lépe hladinu glykémie.

Potraviny s jejich glykemickým indexem jsou uvedeny např. na www.stob.cz

 

Dia potraviny – škroby a tuk zůstaly!!, jen jednoduchý cukr byl nahrazen umělými sladidly...nic moc;-)

 

Sacharidy jsou jednoduché a složené.

Jednoduchý sacharid je cukr (třeba ten, který se koupí jako „kilovka“ v obchodě nebo ten, který je obsažen v ovoci). Jednoduchý cukr tělo okamžitě využívá a zpracovává. Proto inzulín „lítá“.

Složený sacharid jsou škroby. Škroby jsou obsaženy např. v chlebu, pečivu, mouce, těstovinách, rýži.

Složené cukry musí tělo nejdříve rozložit na jednoduchý cukr a až potom zpracovat. Proto inzulín tak moc „nelítá“.

 

Tuky – rostlinné (řepkový, olivový, slunečnicový), diabetik má preferovat ryby.

 

Vláknina- nerozpustná zvyšuje objem stolice, tím ji pomáhá normalizovat. Rozpustná vláknina může být trávena střevními baktériemi a tak napomáhá normalizaci stolice. Vláknina zpomalí vstřebání jednoduchých cukrů, což znamená, že cukr v krvi "tak moc nelítá".