Vláknina

Vlákninou se označuje část rostliny, která není rozložena v lidském tenkém střevě. Pokračuje z něj do tlustého střeva.

Ve tlustém střevě je kvašena střevními baktériemi nebo není kvašená ničím.

Vlákninou se v tlustém střevě vytváří prostředí, ve kterém se dobře daří "dobrým" střevním baktériím, ale ve kterém nerostou hnilobné "špatné" baktérie. Tímto způsobem střevo pomáhá tělu pracovat proti vzniku nádorů a proti civilizačním nemocem.

 

Pokud nebude vláknina v tlustém střevě zkvašená jde o vlákninu nerozpustnou.

 Rozpustná vláknina  je v ovoci (neloupaná jablka), zelenině, ovsu, luštěninách (fazole, čočka, hrách cizrna), lněná semínka

Nerozpustná vláknina je celozrnnná mouka a výrobky z celozrnné mouky, celozrnné obiloviny (např. neloupaná rýže), pšeničné a kukuřičné otruby

 

Přidáním vlákniny do potraviny se zvyšuje objem potraviny. 

 

Pokud se použije vláknina, kterou si člověk koupí jako doplněk stravy, je nutné zvýšit příjem tekutin, ať má vláknina v čem nabobtnat. 

Vláknina na sebe "nabalí" to, co potká ve střevě. Nabalí na sebe léky, vitamíny, minerály, vápník, cholesterol, toxiny (=toxické látky), cukr.

Výsledkem je, že se změní vstřebání "nabalené" látky do těla.

Buď se nevstřebá , což je dobře (u toxinů) nebo se vstřebá do těla pomaleji, což je např. u cukrů dobře.

 

U léků je nutné si pročíst příbalový leták léku nebo jíst vlákninu jindy než užíváme lék.