Dávky sodíku a draslíku v potravě – nová doporučení Světové zdravotnické organizace publikované 31.1.2013.

Dospělí by měli denně konzumovat méně než 2g sodíku (= méně než 5g kuchyňské/ mořské soli) a více než 3,51g draslíku (1000mg = 1g).

Lidé s vyšším příjmem sodíku a nižším příjmem draslíku by mohli být ohroženi rizikem zvýšeného krevního tlaku,.Ten zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a mozkové mrtvice.

Sodík se přirozeně nachází v řadě potravin. Např. jde o následující potraviny: mléko a máslo (průměrně 50mg sodíku na 100g potraviny; tedy 1litr mléka = cca 500mg sodíku) a vejce (průměrně 80mg na 100g).

Dále sodík ve vyšším množství obsahuje např. slanina (1,5g na 100g), popcorn (přibližně 1,5g na 100g), sójová omáčka (přibližně 7g na 100g omáčky), chleba (0,25g na 100g chleba).

 

Draslík bohatě obsahují např. potraviny: hrách a fazole (přibližně 1,3g na 100g potraviny), ořechy (přibližně 0,6g na 100g), zelenina jako je špenát, petržel, hlávkové zelí (přibližně 0,55g na 100g potraviny) a ovoce, jako jsou banány, papája, datle (přibližne 0,3g na 100g potraviny). Zpracováním potravin se snižuje hladina draslíku, která je v nich obsažená.

 

Běžně lidé konzumují hodně sodíku a málo draslíku.

Pacientům s některými nemocemi nebo kteří užívají některé léky, může lékař doporučit jiné dávky sodíku a draslíku za den (např. léky nebo nemoci, které snižují dávky sodíku/ draslíku v těle, lidé se speciální dietou (u onemocnění srdce, u cukrovky I.typu (= většinou od dětství, v dospělosti při poškození slinivky; pacienti užívají proti cukrovce jen inzulín), s onemocněním, které mění obsah tekutin v těle).

Uvedené dávky se netýkají dětí a dospívajících.

 

Zdroj: WHO, komentář autorky