Problémy starších lidí s jídlem

Faktory, které ovlivňují výživu ve starším věku:

 

Potřeba bílkovin je u starších osob obdobná u všech věkových kategorií, tedy i nad 65let. Bylo prokázáno, že 12-30% žen ve věku nad 65let má chronicky nižší příjem méně než 30g bílkovin denně, u mužů je tento nedostatek v potravě méně častý (vyskytuje se u 6-16% mužů).

Některé léky, ale taky poruchy rovnováhy minerálů a vitamínů v těle (= nedostatek draslíku (!pozor, jeho nadbytek také škodí!), nedostatek vitamínu B6, železa, vápníku, zinku mohou nepříznivě ovlivňovat sucho v ústech.

Pálení v ústech může být příčinou cukrovky, nedostatku vitamínů skupiny B, nedostatku kyseliny listové, alergií, nedostatku železa, systémové (= celotělové) onemocnění pojiva (= chrupavky, klouby). Samotné pálení může obtěžovat natolik, že omezuje příjem jídla a dokonce i tekutin.

Poruchy polykání jsou ve vazbě na poškození peristaltické vlny (= toho, jak se potravina posunuje) horní části trávícího traktu.

 

 

ZDROJ:

Malá E., Krčmová I., Burešová E., Jurašková B.: Výživa ve stáří; Interní Med 2011, 13 (3), 111-116