Úhrady pojišťoven a ceny léků od 1.prosince 2013 - Seznam

02.12.2013 10:41

Seznam výše úhrad léků a potravin pro zvláštní výživu platný od 1. prosince 2013 (POZOR, v Česku se mění každý měsíc!)

 

Tento Seznam uvádí:

1) NÁZEV LÉKU

2) DOPLATEK

3) ÚHRADU

4) MAXIMÁLNÍ CENU

 

  • KTERÝ JE TO LÉK:

název + doplněk názvu + kód léku, potraviny pro zvláštní účely (doplněk = bližší určení názvu, např. sirup 60ml, kód = jakési "rodné číslo" léku)

 

  • DOPLATEK

Uvedená výše doplatku je orientační.

V Česku lékárny většinou dostávají ze skladu ceny podle velikosti jejich nákupu!! Velikost marže lékárny + skladu je daná = proto, pokud si dá více sklad, dostane méně lékárna - a naopak!!

Proto venkovská lékárna může nakoupit za podstatně vyšší cenu než za kolik může nakoupit lékárna, která je v řetězci nebo ve fakultní nemocnici.

V konečném důsledku tak venkovská lékárna s vyšším doplatkem může mít podstatně nižší zisk než je zisk lékárny s nulovým doplatkem...

Lékárníci chtěji dlouhodobě pevné ceny doplatků v každé lékárně - aby pacienti neobíhali lékárny, ale šli do lékárny podle kvality poradenství a spokojenosti - bohužel, není vůle. Osobně jsem svého času psala na Ministerstvo zdravotnictví, za jednoho dávného ministra, že mi připadá neetické, aby babička o holi doplácela více na venkově než ve fakultní nemocnici - protože já za cenu, za kterou prodávají lék ve fakultní nemocnici , jej já ve venkovské lékárně ani nenakoupím a ta babička o holi do té nemocnice prostě není schopna dojet - bylo mi odpovězeno, že na tom ministerstvo nevidí nic neetického..

 

Zároveň může sklad lékárně 3 měsíce doprodávat léky za maximální cenu (tj. nejvyšší cenu) takovou, jaká byla před změnou v Seznamu (tj. za vyšší, než je uvedeno v Seznamu). Stejně tak lékárny. Dohromady pro oba subjekty jsou to 3 měsíce na tzv. doprodej.

 

  • KOLIK HRADÍ POJIŠŤOVNA + DALŠÍ OMEZENÍ

- kolik hradí zdravotní pojišťovna (= UHR1 = všechny pojišťovny hradí stejně!!)

- lékař se kterou specializací může lék předepsat (pokud není nic uvedeno, může kterýkoliv lékař předepsat; je - li uvedeno např. INT = internista, NEU = neurolog, atd.)

- jestli je nějaké omezení, komu může být lék předepsán (pokud není nic uvedeno, omezení není; je -li uvedeno P, existuje omezení (např. P může znamenat, že lze předepsat pouze diabetikovi s cukrovkou II. typu)

 

- jestli může být vyšší úhrada zdravotní pojišťovny a kolik to je (= UHR2 = všechny pojišťovny hradí stejně!!)

- lékař se kterou specializací může lék předepsat s vyšší úhradou (pokud není nic uvedeno, může kterýkoliv lékař předepsat; je - li uvedeno např. INT = internista, NEU = neurolog, atd.)

- jestli je nějaké omezení, komu může být lék předepsán s vyšší úhradou (pokud není nic uvedeno, omezení není; je -li uvedeno P, existuje omezení (např. P může znamenat, že lze předepsat za vyšší úhradu pouze dětem do 3 let)

 

  • NEJVYŠŠÍ CENA (= MAXIMÁLNÍ CENA)

Jakou má lék v Česku povolenou nejvyšší cenu, za kterou může být prodán z lékárny.

POZOR!! Protože může docházet ve výši maximální ceny každý měsíc ke změně, má ze zákona sklad + lékárna dohromady 3 měsíce povoleno prodávat za ceny před jejich snížením!! Lékárny tedy může nakoupit za vyšší cenu, než je uvedeno v tomto Seznamu!!

 

Seznam zohledňuje 15% výši DPH, Cenový předpis MZ 1/2013/FAR a Cenové rozhodnutí 1/13-FAR, vstupující v platnost od 1.1.2013.

 

 

ZDROJ dat v Seznamu: www.sukl.cz

www.farmakoekonomie.cz