Nasycené tuky v jídle

03.09.2016 10:45

Co jsou nasycené tuky?

Nasycené mastné kyseliny jsou součástí tuků, které jsou ve stravě důležité. Jsou nepostradatelné pro tvorbu steroidních hormonů a zajišťují tělu dodávku cholesterolu. Některé tuky jsou také zdrojem esenciálních, pro lidský organismus nepostradatelných mastných kyselin. Na druhou stranu ale představují velmi zásadní faktor jak při vzniku energetické nerovnováhy vedoucí k nadváze a obezitě, tak faktor regulující hladinu krevních tuků a zejména rizikový faktor onemocnění srdce a cév.

Tuky bychom tedy neměli z naší stravy vyřazovat, měli bychom si je pečlivě vybírat a hlídat jak množství, tak kvalitu.

Z hlediska množství bychom jimi měli nahrazovat maximálně 35 % našeho denního energetického příjmu.

Z toho dvě třetiny by měly pokrýt tuky dobré (rostlinného původu a rybí tuk) a pouze zbývající jedna třetina připadá na tuky špatné (převážně živočišného původu). I u tuků tedy platí zásada, že méně je vice a všeho moc škodí. Velice důležitá je rovněž kvalita tuků.

 

Z tohoto hlediska rozdělujeme tuky na dvě základní skupiny, na tuky dobré a špatné.

Dobré tuky obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny, které s výjimkou rybího tuku získáváme z rostlinných zdrojů.

Špatné tuky jsou zejména ty, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin a malé množství nenasycených mastných kyselin. Jejich většinovým zdrojem jsou tuky živočišného původu, nejrizikovější jsou z tohoto hlediska tuky z mléka. Existují ale i rostlinné tuky, které obsahují nasycené mastné kyseliny - tuk palmojádrový a kokosový, které se používají jako levnější náhražka za smetanu. Navíc, palmový olej se získává z palem, které se musí vysázet na místě, kde původně stál prales. Prales, ve kterém bydlí třeba orangutani, se vykácí, aby se mohly vysadit palmy. Orangutani a další zvířata pak nemají kde bydlet!!

Proto palmový olej už některé čokoládovny nepoužívají a brání život orangutanů a divokých zvířat!! Taky palmový olej bojkotuji.

Kampaň proti palmovému oleji je vyvolána potřebou záchránit orangutany, což např. jedna redaktorka MF naprosto nepobrala,

Kvůli kusu levného lidského žvance, který se dá nahradit hromadou jiných tuků, likvidovat orangutany, to je opravdu drsné!

 

 


 

Převzato: nasyceneskodi.cz