Národní týden kojení 2021

20.09.2021 11:18

Letošní Světový týden kojení proběhne v období 20.-26.9.2021

Existují podstatné důkazy o tom, že implementace 10 kroků výrazně zvyšuje míru kojení. Systematický přehled 58 studií publikovaných v roce 2016 jasně ukázal, že dodržování 10 kroků má vliv na včasné zahájení kojení bezprostředně po porodu, výlučné kojení a celkovou dobu kojení (Ten steps to successful breastfeeding:https://www.who.int/teams/nutrition-and-food-safety/food-and-nutrition-actions-in-health-systems/ten-steps-to-successful-breastfeeding) nebo česky ZDE.

Zahájení kojení během první hodiny po porodu, následované exkluzivním kojením po dobu šesti měsíců a pokračujícím kojením po dobu až dvou let nebo déle poskytuje jedinečnou příležitost zásadně změnit dlouhodobé trajektorie zdraví u matky i dítěte.

Kojit se dá i po císařském řezu, kdy se dítě s maminkou "vidí" až po více než 24 hodinách, matce nebylo ihned po porodu přiloženo, přestože už matka není dvacítka a sestry tvrdí, že kojit už nebude. (Bude kojit: chce to klid (sestry kecají), zpočátku děťátko krmit "po prstu" (ať si dítě nezvykne na láhev), odsávat mléko (ať se vyvolává produkce mléka) a vytrvalost). Pokud jsou sestry v nemocnici neschopné poradit (ono dát dítěti láhev je pro ně rychlejší a ušetří čas na jinou činnost), potom se domluvte s laktační poradkyní (Seznam laktačních poradkyň: ZDE)

 

 

Čerpáno: https://www.kojeni.cz/novinky/tiskova-zprava-narodni-tyden-kojeni-2021/