Konopí

25.11.2015 23:21

Někteří propagátoři užívání konopí (= kouření trávy a jídlo z konopí) říkávají, že konopí je jako alkohol. Není a je tady zásadní rozdíl:

Alkohol ničí játra, slinivku, mozek, avšak pro konopí platí, že:

  • pokud má člověk v organismu zakódované riziko pro vznik a rozvoj schizofrenie, potom kouřením konopí si může tuto nemoc aktivizovat a  schizofrenie, to je nemoc celoživotní!
  • pacienti s latentním psychiatrickým onemocněním jsou k účinkům konopí citlivější
  • pokud je konopí přidáváno do jídla, hrozí, že se uživatel předávkuje, protože existuje zpoždění mezi účinkem a vstřebáním z trávicího traktu (při kouření, pokud je dotyčnému špatně, tak přestane kouřit)
  • pokud někdo kouří konopí a je ve společnosti, kde se užívají i tvrdší drogy, spíše šáhne (třeba ze zvědavosti) po tvrdé droze, než pokud nikdy konopí nekouřil

Myslím si, že takové informace by měli propagátoři užívání konopí, v rámci objektivity, uvádět.

 

Konopí:

Indické konopí obsahuje více než 400 různých chemických látek a více než 60 druhů kanabinoidů, některé vykazují výraznější psychotropní efekt. Klíčovou látkou, zodpovědnou za psychotropní efekt marihuany a hašiše je δ-9-tetrahydrokanabinol (THC). Existují šlechtěné kultivary konopí s obsahem THC okolo 20 %. Marihuana (»tráva«) je označení pro usušené listy a okvětní části indického konopí, obsah THC v marihuaně se běžně pohybuje mezi 0,5–11 %. (Raboch. Psychiatrie)