Kaprík a kapřík: ať žije nekončící logopedie

05.01.2016 14:49

Nedá mi to, neoživit pouhé informace vlastní zkušeností s naším zdravotnickým systémem.

Dítko umělo rázně říci R, ale Ř mu prostě nešlo.

Asi dědictví po otcovské linii, v matčině linii jsme říkali R i Ř, jak když bičem mrská! (Sestra se u R nechtěla chytnout, ale pak ji něco naštvalo a vyrazila tak jaderné "R" v onom jaderném slově, že rodičové byli rádi a ani ji za vulgarismus neokřikli;-)

Vlastní zkušenost s učením Ř" žádná, ani tatínek neporadil, tak jsme dorazili na logopedii. Paní magistra - logopedka příjemná, usměvavá. No, to to půjde jedna radost, říkala jsem si.

A tak začalo dítko a vlastně i já s učením (protože Vy, mu to musíte ukazovat a dítko několikrát denně procvičovat).

Super! To vypadá nadějně, Dítko bude mrskat "Ř" jedna radost!

Paní logopedka vysvětluje: "Nastavíme mluvidla na "Ř", říkáme slova s "Ř", ale místo "Ř" říkáme "R". Vyzkoušíme si to "kaprík", "truhlár", "skrín"."

Ano, super, to zvládáme. (Vidina, jak dítko říká úderné Ř mě žene v úsilí vpřed a dítko procvičuji každou volnou chvilku).

 

Po několikáté kontrole jsem ale udělala zásadní chybu. Vrtalo mi hlavou, jak se z kapríka stane kapřík. Proto jsem se optala, jak to příjde, že z kapríka bude kapřík?

Paní logopedka mi vysvětlila, že samovolně. Nechápala jsem (a nechápu dodnes) a tak jsem se zeptala dále "Jak, samovolně?"

Paní logopedka zatla zuby a s úsměvem mi říká "Prostě samovolně. Časem. Když dáte mluvidla správně, jako když říkáte "Ř", tak, i když řeknete R, je slyšet Ř."

Opakovaně to před paní logopedkou zkouším a dovoluji si namítnout "Ale když říkám Kaprík, pořád slyším Kaprík, i když mám mluvidla nastavena na Ř"

"Ukažte!" vyzve mě logopedka

Nastavím mluvidla na "Ř" a říkám "Kaprík, Kaprík, Kaprík". Slyším jaderné "R" jako sestra u svého jaderného slova.

"Já slyším Ř", razně mi říká paní logopedka.

 

A tak jsem až na logopedii pochopila, že celý život žiji v omylu, protože slyším "R" a přitom je to "Ř". Jen jedno mě na tom mate, jak je možné, když špatně slyším, že dokáži rozlišit, když někdo řekne Kaprík od toho, když řekne Kapřík? Ale to už nechám koňovi, ten má větší hlavu. Naštěstí jsme mohli vzápětí s logopedií skončit, protože během vánočních svátků dítko se naučilo správně dávat mluvidla a začalo říkat ono "Ř" i bez kapríka.

 Jen jedno negativum z návštěv logopedie vyplynulo. Jak jsem se z druhé ruky dozvěděla, dítko má v kartě připsáno nelichotivé hodnocení matky

Řekněme si rovnou: úžasná efektivita - hlavně, že pojišťovna platí...