CELIAKIE vznikne každém věku

13.06.2018 08:04

Celiakie je nesnášenlivost lepku.

Lepek je obsažen v některých obilninách (pšenice, žito, oves, ječmen)

Při této nemoci jde o to, že tělo vyhodnotí lepek jako nebezpečnou látku a zahájí proti lepku obrannou reakci. Při této obranné reakci dochází k postupnému vyhlazení vnitřní stěny střeva, která díky svému vyhlazení vstřebává do těla málo toho, co tělo potřebuje (vyhlazením se radikálně zmenší plocha pro vstřebání).

Projevem celiakie je:

- průjem

- hubnutí, úbytek svalů (střevo málo vstřebává)

- únava, slabost (nevstřebají se živiny, které tělu dodají energii)

- krvácivé projevy (nevstřebá se železo a vitamín B12, proto se krev špatně sráží)

- velké břicho, nadýmání

- zvracení, nechutenství

- neprospívání (u dětí)

 

POZOR, celiakie se může objevit v jakémkoliv věku!!!!

Pokud je u kohokoliv (děti i dospělí) průjem z neznámých důvodů více než 3 dny, běžte za lékařem!! (U miminek a malých dětí jděte s průjmem za lékařem okamžitě, nebo dětskému lékaři alespoň zavolejte!!)

Pokud chcete sami zkusit, zda nejde o celiakii, vynechte ze stravy všechny obilniny s lepkem - pokud průjmy poleví, může se jednat o celiakii - ale jistotu budete mít až po pozitivním genetickém vyšetření (odběr z krve) a pozitivní biopsii (sliznice střeva ukazuje celiakii). Sami se nelečte, dieta bez lepku je náročná, mohli byste si způsobit nedostatek nějaké látky, kterou tělo nutně potřebuje !!!

 

Průjem nepodceňujte: zaznamenala jsem případ 55 leté ženy, u které se objevila celiakie až v 55 letech. Měla průjmy v řádu měsíců a nakonec bylo její tělo průjmy tak zeslabené, že rok a půl po objevení se celiakie zemřela na zápal plic!! A to byla se zápalem plic ve fakultní nemocnici a tam ji léčili!!

 

Proč celiakie vzniká se neví. Proto se ji nevyhnete tím, že nebudete jíst potraviny s lepkem (je hodně potravin, které mají lepek a člověka to nenapadne!). Pokud nebudete jíst lepek, spíše si způsobíte nesnášenlivost lepku.