Bajka tom, jak jsou si podobné léky a rohlíky

17.03.2014 16:04

Léky rozhodně nejsou rohlíky!

Asi se mi zdá, že už drahnou dobu probíhá mediální masírování veřejnosti, že léky jsou jako rohlíky a lékárna je jen obchod. Omyl! Bylo by třeba doplnit si  vzdělání,  než začne někdo hlásat takové pohádky ovčí babičky! Ono, kdyby se mediálně masírovalo, že nebe je žluté a tráva modrá, kdoví, jaký by to mělo po delší době efekt.

 

Hned mě napadne několik důvodů, proč rohlík není jako lék:

1) i průměrný lékárník ví o léku více, než kupující (vždyť lékárník studoval 5let vysokou školu, kde se učil o lécích všechno možné i nemožné;-)

2) pro užívání léků je téměř pravidlo, že mají svá omezení (pro člověky od 3 let, nesmí těhotné, atd...proto si má člověk před užitím léku vždy pročíst příbalovou informaci nebo se poradit s lékárníkem/ lékařem o užití - u rohlíků jsem tedy nikdy nic takového nečetla - asi špatně čtu!)

3) na léky existují klinické studie, které zjišťují jejich účinek a bezpečnost - na rohlíky jsem tedy takovou klinickou studii neviděla, možná vypravěči bajek ano;-)

 

I uvedená norská studie ukazuje zásadní rozdíl mezi lékem a rohlíkem.

Z mého pohledu by si měl každý pacient najít "svého lékárníka", který mu dobře poradí. Protože dobrá a odborná rada dost ušetří - nejen peníze, ale i zdraví:-)

Přirozeně, jistě existují pacienti, kterým stačí v lékárně slyšet 3 krát 1. A ti člověci, kterým to nestačí, by si měli najít "svého lékárníka" , který se zeptá, aby mohl dobře poradit...

Za mnou chodili pacienti pro rady běžně...někdy jsem poradila a něco koupili...jindy jsem poradila a nekoupili nic, protože šli hned za lékařem...jindy jsem je přímo k lékaři objednala (např. u jednoho váhavého muže, který měl jasné varovné příznaky možné rakoviny kůže)...podařilo se najít embolii plic a pacienta zachránit (cca 30 let)...taky jsem našla otravu rtutí...sem - tam cukrovku...sem - tam zvýšený tlak...toto všechno během 3 let v malé lékárně! (Skončila jsem tam, protože po mateřské jsem zpět chtěla, pacienti mě chtěli taky, ale nechtěl řetězec, můj zaměstnavatel - "pro nadbytečnost" byl oficiální důvod - v lékárně byl a stále je pouze 1 magistr, místo mě paní magistra před důchodem - tak to v Česku chodí.)

Jo, jo, některá lékárna je spíše obchod, jiná lékárna je spíše klasická apatyka...záleží jen na každém pacientovi, kam bude chodit pro své léky;-)

 

Zdroj:

Autorka webu, vystudovala farmacii, se zaměřením na léky a jejich účinek při léčbě nemocí, a ekonomii, se zaměřením na zdravotnictví.