Neberu vysokou dávku vápníku?

16.10.2012 19:56

Užívám 2 sáčky Biominu denně (= vápník). Není 2 sáčky Biominu vysoká dávka? Slyšela jsem, že přebytek vápníků způsobuje ostruhy?

 

 

Protože nevím bližší informace o tom kolik je Vám let, jaké berete léky, jaké máte nemoci, apod., uvádím souhrnné obecné informace:

 

1.    Pokud jste zvolila dávkování Biominu sama, snížila bych dávku na polovinu a raději bych v potravině zvýšila příjem jogurtů a mléka, nejvíce vápníku je v zakysaných mléčných výrobcích. 

2.    Některé potraviny a léky vstřebání vápníku zhoršují (viz. níže)

3.     Pokud Vám Biomin předepsal lékař, pravděpodobně Vám udělá rozbor moče, popř. i hladiny vápníku v krvi, ať neberete zbytečně dávky, které se Vám do kostí stejně nedostanou. Nicméně v literatuře se uvádí jako bezpečné až 2000mg. (Ovšem rozbor krve bych si osobně nechala udělat, abych nebrala vápníku zbytečně moc – každý pacient je originál a co může jeden úplně vstřebat do kostí, může u jiného být v nadbytku a zbytečně organismus zatěžovat.)

4.    Při řídnutí kostí (které je objektivně zjištěno lékařským přístrojem) se používají spíše jiné léky proti řídnutí kostí - záleží na věku pacienta, důvodech zřídnutí kostí, jak moc má kosti řídké, atd.

5.    Ostruhy na patě, myslím si, zvýšený příjem vápníku v tabletách nejspíše neudělá. Nicméně pokud člověk jí hodně vápníku jako léku, zatíží přinejmenším ledviny, které ho musí zase odstranit – tak proč ho brát více, než je tělo schopné do kostí dát..(proto ona kontrola hladiny v krvi nebo v moči, viz. bod 3)

 

 

Doporučený denní dávky kalcia:

Ženy 19 – 50: 1000mg/ den

Ženy nad 50let: 1200-1500mg/ den

Těhotné a kojící: 1200mg/den

 

Vliv potravy je značný a doporučuje se alespoň dvouhodinový odstup.

 

 

Při každém zvýšení příjmu živočišných bílkovin (= maso) o 40g nebo při zvýšení příjmu soli o 2,3g denně nastane zvýšené vylučování vápníku močí.

Vstřebání vápníku zhorší (= když jsou snězeny 2 a méně hodin po sobě) špenát, fazole, červená řepa, rebarbora, vysoké množství vlákniny, vysoký příjem fosfátů (např. Coca-cola), kouření, kofein.

Některé léky mohou snižovat hladiny vápníku v těle bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou užívány tyto léky najednou s vápníkem; prostě sníží hladinu vápníku v těle na základě svých vlastností (např. glukokortikoidy)

Úbytek kostí zpomaluje pohybová aktivita, stačí 3x týdně hodinová aktivita, např. chůze na 1,5km 3x týdně.

 

 

Jednotlivá dávka vápníku nemá překročit 500mg a ideální je ji vzít ve večerních hodinách, popř. další dávku když si jde na chvíli po obědě odpočinout.

Příjem vápníku v dávce do 1500-2000mg je u většiny nemocných bezpečný.

 

 

Předávkování Biominem:

Vede k hyperkalcémii (= zvýšená hladina vápníku), která se vyznačuje symptomy jako nechutenství, nausea( = pocit na zvracení), zvracení, bolesti hlavy, ospalost, točení hlavy a pocit zaujaté hlavy. Monitoruje se klinickou biochemií (= rozbor moče a krve) a následně se upraví dávkovací schéma.

Častý nežádoucí účinek je zácpa (která může omezit velikost podávané dávky Biominu)

 

Vápník zvyšuje při současném podávání digoxinu jeho účinek a toxicitu a tím dochází ke zhoršení jejich snášenlivosti.

 

 

U dlouhodobějšího používání léku s obsahem vápníku jsou nežádoucí účinky častější. Je potřebné laboratorně sledovat vápník v krvi, krevní tlak a moč.