Mám předepsaný lék proti depresi...

29.04.2013 19:13

Mám předepsaný lék proti depresi a bojím se ho brát, že si na něj zvyknu. Lékařka trvdí, že jde o "moderní antidepresivum", a že na něj si nenavyknu. Má pravdu?

Lékařka má pravdu. Moderní léky proti depresi působí následovně (laicky vysvětleno):

pokud sníte čokoládu, pravděpodobně se vám zlepší nálada a svět je růžovější. Je to proto, že se do mozku vyplaví látky, které dobrou náladu dělají.

Podobně právě fungují "moderní antidepresiva" - díky ním je v mozku více látek, které dělají "růžovější náladu". Přitom "moderní antidepresiva" tyto látky nedodávají, jen způsobí, např. že se tyto látky, které si mozek sám udělal, pomaleji z mozku dostanou pryč a déle tam zůstanou.

Tato antidepresiva, když se začínají užívat, tak se většinou dávka postupně zvyšuje (= postupně se Vám v těle zvyšuje množství látek, které dělají "růžovou náladu". Navíc účinek léku není okamžitý a je chybou po pár dnech lék přestat užívat se zdůvodněním, že neúčinkuje!!) Stejně je chybou chvíli lék brát a chvíli jej nebrat!! (to Vám potom množství látek, které "dělají růžový svět" v těle skáče a je Vám hůře než bez léku!! Proto pokud se rozhodnete moderní antidepresivum užívat, vytrvejte (= začátek jeho účinku je pozvolný) a berte jej každý den:-) Lék pak vysazujte až Vám řekne lékař a vysazujte jej opět postupně (= ne jeden den jej beru a druhý den už neberu nic)

Stejně se postupuje, když se končí s užíváním těchto antidepresiv = postupně se dávka léku snižuje (= aby najednou nekleslo množství látek, které dělají "růžovou náladu")

Navíc je stále v lidech stigma, že když berou léky jako jsou antidepresiva apod., je to "ostuda". Což je ABSOLUTNÍ nesmysl!

Když člověk kouří krabičku cigaret denně a ze svého kouření onemocní - okolí to bere jako normální. Ale nedejbože, když má někdo brát antidepresivum nebo jde za psychologem či psychiatrem - to se na něj má snahu okolí dívat přes prsty. Přitom v dnešní době shonu a nejistoty na člověka útočí stresující vlivy ze všech stran, nemoc vlastní nebo deprese ze ztráty blízkého je taky jasným důvodem k depresi. VYKAŠLETE se na předsudky a přetvářku okolí!! Proto jsou antidepresiva na světě, aby člověku pomohly a měl "růžovější" život - a ne aby se utápěl v depresi, kterou si navíc sám nezavinil!!

Protože deprese ROZHODNĚ NENÍ SLABOST jedince, ale stav, kdy je v mozku méně látek, které dělají "růžovou" náladu!!

Navíc tělo v depresi bývá více nemocné a hůře se uzdravuje z nemocí!

Takže, co je vám do ostatních lidí: je to jen Váš život a ten přece chcete mít RŮŽOVÝ:-)