6. Co je to těhotenská cukrovka?

03.07.2012 18:53

 

Jde o cukrovku, která vzniká v průběhu těhotenství a po ukončení těhotenství většinou také odezní. Jde o poruchu glukózové tolerance.

Rizikovými faktory pro vznik těhotenské cukrovky je hmotnost, cukrovka v rodině těhotné, věk (od 25let), dítě z předchozího těhotenství nad 4kg.

Těhotná podstoupí tzv. zátěžový glukózový test (tj. 75g glukózy se vypije v čaji.) Měří se hladina cukru v krvi před vypitím tohoto roztoku a 2 hodiny po vypití tohoto roztoku.

Zátěžový test se dělá u těhotných bez rizikových faktorů ve 26. – 28. týdnu těhotenství, u těhotných s rizikovými faktory v 18. týdnu těhotenství, a pokud je test negativní, zopakuje se v 26. – 28. týdnu těhotenství.

U většiny žen je mírně zvýšen cukr na 7 – 9 mmol/ l. Plod cukr pro sebe potřebuje, ale pokud je cukru v krvi těhotné moc, musí se snížit. Pokud je má těhotná cukrovku, cukr přechází přes placentu k dítěti a to roste a roste – při porodu má 4,5 – 5kg! (Přirozeně, ne každé právě narozené velké dítě znamená, že jeho maminka měla v těhotenství cukrovku!)

Léčba těhotenské cukrovky je založená na dietě (= bez sladkého (= bez jednoduchých cukrů, čokolád, džusů, slazených nápojů, apod.) a na pohybu podle možností a rizikovosti těhotné. Toto opatření stačí u 90% těhotných s těhotenskou cukrovkou. Zbývajících 10% je léčeno inzulínem.

Po porodu se doporučuje do půl roku po porodu absolvovat opět zátěžový glukózový test, rizikové ženy by si měly 1x ročně, tři roky po sobě zjistit, zda mají cukr v krvi v normě. Příznaky cukrovky totiž žena mít nemusí, ale může se ji cukrovka pozvolna vyvíjet.

Těhotenská cukrovka není způsobena přejídáním sladkého v těhotenství. Je způsobena genetickou dispozicí těhotné ženy.