Přírodní a vyrobená kyseliny listová

PŘÍRODNÍ A VYROBENÁ KYSELINY LISTOVÁ - jaký je mezi nimi rozdíl

Kyselina listová je jedním z vitamínu skupiny B, bývá označována jako vitamín B9. V rostlinách a v živočišných tkáních převažují polyglutamáty. Synteticky se vyrábí monoglutamáty). Vzhledem k různé využitelnosti polyglutamátů a monoglutamátů byl zaveden pojem ekvivalent kyseliny listové. 1mikrogram ekvivalentu folátu = 1mikrogram folátu v potravině = 0,5mikrogramu syntetické kyseliny listové. Při výpočtu příjmu ekvivalentu folátu obsažených v potravinách nebo potravinových doplňků (=krabička v lékárně, která má na obalu napsáno "doplněk stravy"; obecně to často bývá taková krabička, kterou Vám lékař nenapíše na recept) je používán vzorec: y mikrogramů ekvivalentu folátu = z mikrogramů folátu v potravině + (1,7 krát x mikrogramů syntetické kyseliny listové).1)

 

 

 

ZDROJ:

1. Stránský M.: Preventivní účinky kyseliny listové Interní Med. 2011; 13(4): 159-162