Ztužené tuky v potravinách a zdraví

03.10.2013 11:30

Z hlediska prevence aterosklerózy (= kornatění cév) je zcela jistě zásadní věnovat pozornost kvalitě přijímaných tuků.

Není mnoho složek potravy, o kterých by bylo možné s čistým svědomím prohlásit, že by bylo nejlepší se jim zcela vyhýbat.

Na tuto černou listinu bez debat patří transnenasycené mastné kyseliny (MK), které prokazatelně

zvyšují výskyt srdečně - cévních onemocnění (jako je např. infarkt srdce, mozková mrtvice), protože mají prozánětlivý účinek, zvyšují hladinu "špatného cholesterolu" (= LDL cholesterol) a snižují hladinu "hodného cholesterolu" (= HDL cholesterolu), snižují citlivost tkání k inzulinu, čímž zvyšují riziko vzniku cukrovky.

 

Nejvyšší podíl těchto MK v klasickém jídelníčku západního typu tvoří částečně hydrogenované MK (tedy MK částečně převedené ze skupenství kapalného do pevného), které ve velkém množství najdeme např. v cukrářských výrobcích, jemném pečivu, sušenkách, hotových čokoládových polevách a pokrmech rychlého občerstvení, kde se při tepelném zpracování často používaný tuk přepaluje.

V dnešní době již mají výrobci povinnost uvádět složení potravin na obalu, běžný konzument se tedy může dozvědět, jaké tuky byly při výrobě použity.

Obsah samotných transnenasycených MK uváděn být ovšem nemusí a ve valné většině případů ani uváděn není.

 

Pro zjednodušení lze doporučit vyhýbat se potravinám, v jejichž složení se můžeme dočíst že obsahují „ztužené (rostlinné) tuky“ bez uvedení nepřítomnosti transnenasycených MK, jíž se seriózní výrobci potravin rádi pochlubí (tedy pokud je uvedeno, že transnenasycené MK ve složení nejsou přítomny, je potravina, podle autorů článku, O.K.)

 

Čerpáno: www.sukl.cz, Farmakoterapeutická informace

Komenáře kurzívou - autorka webu