Zmatenost starších lidí v létě

08.07.2023 15:30

V létě se může stát, že některý starší člověk začne být náhle "zmaten jako včelka Mája".

Přitom se do hlavy nebouchnul a nemá žádné příznaky mrtvičky (tedy nevypadá "že ho kleplo", že by prodělal mozkovou příhodu, protože řekne souvislou větu, dokáže zvednout obě ruce do úrovně očí, ústní koutky jsou v pořádku, grimasy obličeje svede taky, reaguje na to, co mu říkáme...).

Pokud je venku "příjemné" vedro až parno, zjistěte, kolik tekutiny dotyčný dobrák vypil!!

Může se totiž stát, že stav zmatenosti mu způsobilo odvodnění těla (tzv. dehydratace; tj. nic nepil, je horko a voda z těla se mu odpařila v takovém množství, že mozek netuší "která bije". Dejte mu napít (opakovaně, po menších doušcích) a postupujte jako při úžehu.

 

Pokud si nejste jisti postupem nebo dodávka tekutin nepomáhá, kontaktujte o radu a pomoc Rychlou záchrannou službu (bezplatné volání 155)

 

Může se stát, že dotyčný člověk snědl chybně léky nebo se před dávnější dobou dotyčný mírně bouchnul do hlavy, což si ani neuvědomil. Ovšem po bouchnutí mu mohla prasknout nějaká žilka, ze které pomalu vytéká krev. A protože krev z hlavy nemá kam odtéci (je mimo žíly), tlačí na mozek a dotyčný člověk může být zmatený, spavý, unavený...(přítomnost krve tam, kde nepatří odhalí vyšetření CT).