Za závislost na alkoholu si může každý sám - to těžko!

19.08.2014 15:50

Alkoholik si za svoji nemoc může sám, tak co s ním... ?!??

Alkoholik - to je prostě synonymum "může si za to sám" - dovolím si oponovat:

- náchylnost k závislosti se z 50 - 60% zdědí

- když diabetik dostane chuť na sladké, tak si prostě sní sladké - hladina cukru se mu sice rozhýbe, ale nerozvine se mu v mozku neovladatelný povel "jez další sladké, další sladké, další sladké..." až skončí v nemocnici.. ..a ruku na srdce, kdo zná cukrovkáře, který fakt nejí sladké, i když nemá??

- když člověk, který má zvýšený cholesterol, dostane chuť na slaninku nebo jelítka nebo ovárek, tak si prostě sní, na co dostal chuť - hladina cholesterolu se mu zvýší, ale v mozku nemá neovladatelný příkaz: jez další slaninu, jez další slaninu, jez další slaninu..." až skončí v nemocnici..

- když člověk závislý na alkoholu dostane chuť na alkohol a napije se, tak se mu v mozku rozjede povel "ještě se napij, ještě se napij, ještě se napij,.." až skončí v nemocnici...

Z mých zkušeností, lidé s cukrovkou hřeší a svoji dietu bez sladkého na 100% nedodržují, ani lidé se zvýšeným cholesterolem svoji dietu bez tučného na 100% nedodržují... ale naštěstí u těchto nemocí nevzniká v mozku tzv. bažení. Proto dietu poruší jednorázově a při jejím porušení nekončívají v nemocnici.

Bohužel, pokud poruší alkoholici svoji "dietu", tj. závislí na alkoholu poruší abstinenci, v mozku se jim ozve tzv. bažení a hrozí jim, že sami pití nezastaví, dokud je akutně nehospitalizují..

 

Z mého pohledu je dobré vědět a alkohol pít tak, aby se držel na takové úrovni, která nesklouzne do škodlivého pití a následně do závislosti...