Nepiji hodně?

19.08.2014 15:55

Pro samotestování doporučuji tzv. suchý měsíc.

To znamená, že 30 dnů budete bez jakéhokoliv alkoholu.

Ovšem pozor, pokud máte silnou závislost na alkoholu, tak se po zavedení suchého měsíce mohou objevit mírně drsné abstinenční příznaky! V tom případě doporučuji neprodleně kontaktovat buď lékaře se specializací na adiktologii nebo psychiatra, který léčí i závislé na alkoholu, možná by pomohl i osvícený praktický lékař. V uvedeném případě už suchý měsíc prostě bez léků, kterými zvládnete abstinenční stavy, prostě sami nedáte!

 

Pokud jste 30 dnů bez alkoholu dali, potom gratuluji!

Pokud jste to nedali, měli byste se nad sebou zamyslet ... jestli jste měli chutě, které jste nezvládli...nebo jste si říkali "jedno pivo nikoho nezabilo"... atd.

Protože, na tvrdo řečeno, při závislosti si každý dokáže velmi dobře zdůvodnit, proč se napil (a má milión a jeden dobrý důvod, proč bylo naprosto logické, že se opravdu musel napít!) Až konzumenta závislého na alkoholu "osvítí", dostane ten náhled nad svým problémem a uvidí, že "má problém", tak teprve potom začne se svým identifikovaným problémem něco zásadního dělat!

Pravda, někoho osvítí až po smrti, kterou si alkoholem uspíší ... protože, jasně, jedno pivo nikoho nezabije, ale když dělám samotestování, jestli dám 30 dnů bez alkoholu, tak je to test a nepotřebuji žádné výmluvy, proč jsem jej nedodržel. Protože pro někoho, kdo nemá s alkoholem žádný problém je 30 dnů bez alkoholu naprostá brnkačka! 

 

Je doporučováno, pokud už člověk chce pít, maximálně 5 dnů v týdnu a maximálně mírnou úroveň pití (tj. muži do 24 gramů a ženy do 16 gramů 100 % alkoholu za den)

Ideální je, pokud už pít, tak zodpovědně a hlídat si, ať se člověk pohybuje maximálně do střední škodlivosti pití;-)

U škodlivého pití totiž jednak rozkladné produkty alkoholu tělo poškozují, ale taky nikdo neví, kdy v mozku nastane "přesmyk" a z pouhého pití se stane nezvladatelná závislost. A to mu potom nejen ztvrdnou játra ("pánové, nevyměknem"!), ale má na plech i mozek...

Člověk se závislostí už má jen abstinovat...