Očkování proti chřipce v lékárnách

06.01.2014 09:42

Služba očkování proti chřipce nabízená veřejnými lékárnami na britském ostrově Wight zvýšila proočkovanost a pacienti ji přijali pozitivně. Uvádí to nová studie zveřejněná v časopise International Journal of Pharmacy Practice.

Důležitá je dostupnost lékáren

Z pacientů, kteří se průzkumu o službě zúčastnili, jich 98 % uvedlo, že by službu využili znovu a 91 % ji hodnotilo jako vynikající.

Nejdůležitějším faktorem, který rozhoduje o využití služby v lékárně, byla dostupnost. Lékárny jsou časově i místně podstaně více dostupné, než ordinace lékařů.

Nicméně pacienti uváděli celkem pět hlavních důvodů – žádné čekání, žádné fronty, žádné objednávání předem, pohodlí a snadný přístup.

Kromě toho zmínili rovněž snížené riziko infekce v lékárně a názor, že služba pomůže snížit zátěž místních lékařských ordinací.

Cílem zvýšit proočkovanost

Zdravotní centrum NHS Isle of Wight Primary Care Trust (tzv. PCT) zavedlo službu věřejných lékáren s cílem podpořit očkování proti chřipce. Centrum zaujímalo nejnižší příčky z 15% všech v Anglii s mírou proočkovanosti 69,9 % u osob ve věku nad 65 let a 48,1% u osob ve věku do 65 let a s klinickým rizikem.

Spojené království se snaží v sezóně 2013-14 splnit cíl Evropského parlamentu proočkovat 75% lidí ve věku nad 65 let.

Lékárny nabízejí očkování stále častěji

Do studie bylo zapojeno 18 ze 30 lékáren na ostrově a očkování poskytli speciálně vyškolení lékárníci. Vakcínu v lékárně získalo celkem 2837 pacientů (9,7 % všech očkovaných pacientů na ostrově).

Z nich 1972 (69,5 %) byli lidé ve věku nad 65 let, což zvýšilo míru proočkovanosti v rámci PCT ze 64,1 % (které očkoval lékař) na 70,3 %.

Dalších 612 vakcín (21,6 %) pak dostali lidé do 65 let a v rizikové skupině. Zapojení lékáren tak zvýšilo proočkovanost ze 46,4 % na 51,2 %.

Služba očkování proti chřipce je v britských lékárnách v současné době nabízena stále častěji. Zatímco v letech 2004-5 ji nabízel jen jeden PCT, v sezóně 2011-12 už jich bylo 15. Očkování proti chřipce v lékárnách se tak možná brzy stane stejnou samozřejmostí jako je tomu např. ve Spojených státech.

Vědci závěrem dodávají, že dostupnost je klíčovým faktorem u všech skupin pacientů, proč se rozhodnou vybrat si místo svého lékaře lékárnu. Pravděpodobně to i vysvětluje, proč se v lékárnách podařilo naočkovat více pečovatelů, zdravotníků v první linii a pacientů, kteří dříve proti chřipce očkováni nebyli.

zdroj: www.apatykar.info