Levné vs. drahé léky v Česku

09.12.2013 16:35

Cena léku na recept v Česku je tvořena - z pohledu pacienta:

  • cenou, kterou platí zdravotní pojišťovny
  • doplatkem pacienta

 

PŘÍKLAD 1:

Lék A stojí 400Kč.

Zdravotní pojišťovna hradí 350Kč.

Pacient doplatí 50Kč

 

Podle legislativy je kontinuálně revidována výše úhrad postupně všech léků na recept. Po těchto úpravách se může úhrada pojišťoven zvýšit nebo klesnout. Bylo odhadnuto, že tyto revize úhrad léků by mohly snížit úhradu zdravotních pojišťoven oproti předchozímu období v řádu miliard korun za rok! (a tedy stejnou částku zdravotním pojišťovnám ušetřit za rok z prostředků veřejného zdravotního pojištění)

 

PŘÍKLAD 2:

Pokud by došlo po revizi ke snížení úhrady, potom uvedený lék A stojící 400Kč by mohl mít nově např. při stejné ceně 400Kč

zdravotní pojišťovna hradí 150Kč (z původních 350Kč)

pacient doplatí 250Kč (z původních 50 Kč)

Proto pacient platí více, i když je cena léku stejná! Vliv DPH je nízký (DPH na léky je 15%, i pokud by kleslo DPH na 0%, pacient by stále doplácel přes 200Kč!!)!!

 

Jak se dá snížit doplatek pacienta?

1) sníží se celková cena léku ze strany lékárny (lékárna má marži cca 20%, proto i kdyby lékárna vykázala zisk 0Kč, pacient bude stále doplácet téměř 200Kč.)

2) sníží se cena léku ze strany farmaceutické firmy (firma může snížit cenu léku, pokud není schopná ji snížit dostatečně, pak hrozí, že pacienti si lék nebudou schopni doplatit, firma nebude mít obrat a odejde z českého trhu). Známe spousty firem z jiných odvětví, které na českém trhu byly a už nejsou..ono jen léky nejsou třeba boty...nebo jablka a hrušky... 

 

www.farmakoekonomie.cz