KORONAVIRUS

01.03.2020 08:39

K 29. 2. bylo v Česku testováno 183 lidí - v Rakousku 1.600 lidí - my máme 10 mil. obyvatel - Rakousko 8,8 mil. obyvatel...proč je mezi počty testovaných takový nepoměr? Šetříme??

K postupům v Česku postrádám základní informace, např.:

- jak bude probíhat karanténa, pokud bude (a v sousedních státech je, dokonce i na území Česka)

- zda je dostatek respirátorů pro policisty, hasiče...že nejsou pro zdravotníky v dostatečném množství, je známo (objednávat je v době, kdy jsou v Evropě vyprodané, tj. na konci února je "mírně" pozdě)...že nejsou v nemocnicích respirátory pro pacienty, kteří budou ležet v nemocnici s jinou diagnózou bylo řečeno...

- zda jsou filtry do klimatizací v nemocnicích, které zajistí, aby se při případném vyšším počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem vzduch v nemocnici z pokojů těchto pacientů nedostal do celého objektu, není známo (ano, u izolovaných pokojů to tak je - a jak je to u těch dalších pokojů?)…

- zda je dostatečná zásoba potravin ze státních rezerv na 1 den – pokud bude karanténa, budou mít hasiči respirátory, aby ji mohli rozvážet?

 

Je jistě pěkné, že 4 z 5 pacientů se uzdraví - a kam se ztratil ten pátý? Pokud zemřel, proč: jaké měl jiné nemoci, proč jeho tělo virus nezvládlo; kde se nakazil, jak se nakazil, jak dlouho pobýval s tím, kdo jej nakazil, atd…?

Ano, v Itálii je vysoký nárůst (ze 132 na 888), ale slušné nárůsty mají za 5 dnů i jiné evropské země, např. Německo ze 16 na 57, Španělsko ze 2 na 34...a opět chybí informace: kde a jak se ti lidé nakazili?

Zatím jsem neslyšela mluvit virologa - epidemiology ano, spoustu lidí, kteří se tváří, že věci rozumí, přestože jejich zaměření, nebo vzdělání je v jiném oboru ano – ale virolog ani jeden...

ČT24 nepochopitelně přestala prakticky informovat a odkazuje na internet - ten nám naštěstí není blokován a dostaneme se i na zahraniční weby WHO, ECDC, CNN,..

Proč někdo vnucuje, že chtít znát základní informace je příznak paniky?