Kolik lékařů v Česku léčí závislost na alkoholu?

13.05.2014 10:52

Pravděpodobně neuhodnete - zatím neuhodnul nikdo!

Pokud spočítáte lékaře - specialisty na léčbu závislostí, tedy lékaře - adiktology, tak na CELOU ČESKOU REPUBLIKU připadá 27 adiktologů na plný pracovní úvazek!!

Těchto celých 27 člověků se má starat o závislosti v celé šíři, tedy od těžkých stavů (delirium tremens u závislých na alkoholu, což je život ohrožující stav) až po ty, kteří jsou závislí méně. U těžkých stavů musí být lékařská služba non - stop.

Z uvedených zásadních počtů lékařů mi vyplývá, že nejhorší je v Česku stát se závislým na alkoholu..nemá jej totiž kdo léčit..kromě adiktologů léčí závislost na alkoholu i psychiatři (ale ti mají léčit spíše deprese, schizofrenie a další psychiatrické nemoci), léčí i někteří nadšení praktičtí lékaři (je otázka, jestli za své nadšení dostávají od pojišťoven vůbec něco zaplaceno, osobně myslím, že spíše nedostávají). Navíc, léky, které se závislým na alkoholu podávají nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Argument, že si za závislost mohou lidé sami, tak ať si platí všechno, osobně neberu - léky proti sexuálně přenosným nemocem jsou pojišťovnami hrazeny a jistě najdete ve svém okolí nemocné, kteří si své zdraví poškodili sami a léčba je jim hrazena - v práci jsme měli paní sanitárku, která měla částečný invalidní důchod na astma a kouřila jako tovární komín - taky ji byla léčba astmatu hrazena, stejně jako částečný důchod..

Hranice mezi běžným pitím a vznikem závislostí je dost úzká a nikdo nikdy neví, kdy se mu v mozku "udělá přesmyk" a mozek začne vysílat bažení po alkoholu, tedy neodolatelnou potřebu se napít!

Léky, které snižují toto bažení po alkoholu, a tak mohou snížit potřebu a spotřebu alkoholu, působí v mozku ve stejných místech jako opiáty (pouze jiným mechanismem) - tedy, žádná sranda, vážení...protože opiáty, ano, to je taky heroin, morfin, atd.

 

 

Problematice závislých na alkoholu se na těchto webových stránkách budeme průběžně věnovat.

Uvedený článek pochází z úvah autorky webu, která sice vypije za měsíc i za den dost málo (3 piva za měsíc, 1 pivo za večer při grilování), ale v blízkém i vzdálenějším okolí zná dost lidí, kteří v souvislosti s alkoholem zemřeli nebo si alkoholem vážně poškodili zdraví nebo dost pijí, neuvědomují si to a jejich rodina má o ně strach..