Je pravda, že jsou masti proti bolesti, které když si natřu na kůži a pak jdu na slunce mohou vyvolat silnou kožní reakci?

17.04.2014 23:18

Ano.

Jak již na svých webových stránkách upozorňuji několik let, je třeba si dát pozor na léky, ve kterých je ketoprofen, a které se dávají na kůži!! A pozor i na prsty a dlaně, kterými se tyto léky na kůži nanášely!! (Člověk si moc neuvědomí, že na nich lék zůstal a kůže na nich by mohla škaredě reagovat, když na ni bude svítit slunce!!)

V Česku jde o léky pod názvy FASTUM gel, KEPLAT,  KETONAL 5%, PRONTOFLEX 10%.

Jsou používány k místní symptomatické léčbě bolestí a zánětů souvisejících s akutními potížemi pohybového ústrojí jako je poranění, bolest svalů a kloubů, zánět šlach, akutní bolesti dolní páteře, event. k léčbě degenerativních onemocnění pohybového aparátu.

 

 

Letos se s informací konečně rozpohyboval taky Státní ústav pro kontrolu léčiv, který na svých webových stránkách uvádí následující:

Po aplikaci léčivé látky ketoprofen na kůži a následném vystavení léčené plochy slunečnímu záření (a to i v případě zatažené oblohy) nebo záření solária může dojít k fotosenzitivní reakci, která se projevuje svěděním, zarudnutím, výsevem pupínků nebo puchýřků. Tato nepříjemná reakce se může generalizovat (tj. rozšířit i mimo plochu ošetřenou ketoprofenem), vzácně může postihovat i velkou část povrchu těla. Reakce velmi pomalu ustupuje, nereaguje příliš ani na celkové podávání kortikosteroidů a může přetrvávat měsíce, někdy i roky.

 

Proto je velmi důležitá prevence těchto reakcí, která spočívá ve správném způsobu používání topického ketoprofenu a v ochraně před UV zářením během léčby a ještě 14 dní po jejím ukončení. Spolu s přípravky obsahující ketoprofen k natírání na kůži by měl pacient dostat i Kartu pacienta s informacemi o riziku fotosensitivity.

  • V průběhu léčby a ještě 2 týdny po ní je třeba chránit léčené oblasti volným oděvem (a to i v případě oblačného počasí), je nutno vynechat návštěvu solárií. Ošetřené místo však nesmí být překryto těsným neprodyšným obvazem.
  • Po každé aplikaci těchto přípravků je třeba si důkladně umýt ruce.
  • Pokud se na léčené ploše objeví jakákoli kožní změna (zarudnutí, pupínky, puchýřky apod.), je nutno léčbu ihned ukončit a při výraznějších potížích navštívit kožního lékaře.

 

Pokud máte podezření na nežádosucí účinek po natření léku s ketoprofenem na kůži, můžete jej nahlásit a tak přispět k monitorování nežádoucích účinků v rámci EU.

Lékařům jsou zasílány informativní dopisy.

 

Čerpáno: www.sukl.cz