Dvě studie naznačily negativní vliv paracetamolu v těhotenství na vývoj dětí

20.01.2014 09:23

Švédský lékový úřad Läkemedelsverket upozorňuje na větší opatrnost při použití analgetik v těhotenství. Konkrétně paracetamolu, na který upozornily nedávné dvě studie (švédská a norská). Ty naznačily, že užívaná větší množství v těhotenství mohou vést k negativnímu neurologickému vývoji dětí. Norská studie mezi těhotnými ženami v letech 1999-2008 ukázala, že pokud užívaly paracetamol déle než 28 dní během těhotenství, měly jejich dětí horší motoriku, introvertní chování a bylo nesnadné udržet je v klidu.

I přesto, že současná doporučení není třeba měnit, jsou nyní výsledky studií předmětem revize Výboru pro posuzování farmakovigilančních rizik Evropské lékové agentury (EMA).

Švédský úřad však vydal doporučení vzhledem k tomu, že paracetamol je doporučován jako léčivo první volby u těhotných, protože léčiva ze skupiny nesteroidních analgetik (např. ibuprofen a diklofenak) by kvůli riziku vrozených vad a předčasných potratů měla být v prvních dvou trimestrech použita pouze po pečlivém zvážení lékařem a v průběhu třetího trimestru nesmí být používána vůbec kvůli riziku oběhových poruch dítěte.

 

Převzato: www.apatykar.info