8. Proč se cukrovka léčí?

03.07.2012 18:56

 

Neléčená nebo špatně léčená cukrovka znamená vznik komplikací.

Tyto komplikace vznikají na žilách, nejdříve drobných (proto se stane, že cukrovku objeví oční lékař při prohlídce očí) následují změny na žilách větších.

Komplikace se projeví v ledvinách (= selhávání ledvin až dialýza), ztráta citlivosti až amputace končetiny, infarkt, mozková mrtvice, až ztráta zraku.

V případě postižení ledvin se hovoří o diabetické nefropatii, očí o diabetické retinopatii, poškození nervů, které vedou nervové vzruchy, o diabetické neuropatii.

Např. špatně kompenzovaného diabetika (má zvýšený cukr v krvi) nejdříve nohy brní, pálí, má pocit jejich chladu. Jde o příznak prvního stádia diabetické neuropatie (začíná poškození nervů). Druhým stádiem je ztráta citlivosti. Třetím stádiem je amputace.

Diabetik musí správně vybírat svoji obuv a pečovat o své nohy (denně prohlížet, vykoupat, pečlivě osušit hlavně meziprsty, promazávat krémy), pemzou odstraňovat zatvrdnutou kůži, vyvarovat se jejich poranění (nehty stříhat rovně + dopilovat), chránit je před otlaky z bot (kamínek v botě, shrnuté ponožky,..), pozor na horké topení, horkou vodu ve vaně (nejdříve vyzkoušet teplotu rukou), rozpálený povrch (nechodit bos po rozpáleném písku, rozpáleném asfaltu). Každé poranění je potřeba ošetřit, každou plíseň na nohách je nutné přeléčit. Pokud dojde ke změně barvy kůže, vzniku puchýře nebo praskliny, neodkladně jděte za lékařem! 3)

PROTO JE NUTNÉ, aby si nemocný s cukrovkou uvědomil, že výsledek jeho léčby cukrovky závisí jen a jen na něm!! Komplikace se rozvíjí podle toho, jak má nebo nemá cukr v krvi na normálu.

 Je důležité zanechat kouření, protože nikotin poškozuje žíly, které už poškozuje zvýšený cukr.

 

 Existují i způsoby, jak si může nemocný sám doma zjišťovat hladiny cukru v krvi.

 

ZDROJ:   Piťhová P., Pelikánová M., Kvapil M.: Defekty na dolních končetinách u pacientů s diabetes mellitus, Medicína pro praxi, 4 (4), 2007